Jeśli należysz do grona osób, którym w pośpiechu zdarza się zbagatelizować rolę diety w kształtowaniu zdrowia i samopoczucia - HUMMY będzie Twoim idealnym wyborem!
HUMMY przyda Ci się zwłaszcza wtedy, gdy nie masz pełnowartościowych produktów pod ręką. Pełnowartościowych, czyli takich, które zawierają w odpowiedniej ilości i proporcjach najważniejsze makro- i mikroskładniki takie jak węglowodany, tłuszcze, białka, błonnik makro i mikroelementy.
Posiłki HUMMY występują w wariantach na słono i na słodko, a wolne są od dodatków cukrów i przetworzonych tłuszczy o potencjale prozapalnym. Gotowe po zalaniu wodą uratować mogą każdą sytuację kryzysową, zwłaszcza jeśli ściśle kontrolujesz i dbasz o swoją dietę.
HUMMY dostępny jest w czterech wariantach na słono oraz sześciu na słodko. Wszystkie z nich doskonale sprawdzą się na drugie śniadania, podwieczorki i przekąski. Warianty na słono przygotujesz z wrzątkiem, natomiast opcje słodkie z zimną wodą (lub mlekiem czy napojem roślinnym).
Opcje na ciepło możesz przygotować w misce i po zalaniu wodą odstawić pod przykryciem, ale możesz również gorącą wodę wlać bezpośrednio do saszetki z produktem, zamknąć ją poręcznym zapięciem i odczekać 5-6 minut. Do HUMMY na zimno wystarczy shaker i woda - 30 sekund i już! - Twój pełnowartościowy posiłek jest gotowy.
Do wyboru masz sześć smaków HUMMY na słodko i cztery na słono. Każdy wariant smakuje inaczej. Opcje na słodko najlepiej smakują ze schłodzonymi płynami, z kolei opcje słone spożywa się na ciepło. HUMMY na zimno mają postać gęstego koktajlu.
Dostępne smaki trafią w każdy gust! Możesz wybierać spośród truskawki, kawy, wanilii, ciasteczka, czekolady czy owoców leśnych. W HUMMY na ciepło smaki są nieco bardziej złożone, ponieważ do wyboru dostępny jest makaron (po włosku), kasza (z grzybami) lub ryż (z kurczakiem i po meksykańsku).
Każdy ze smaków HUMMY da Ci uczucie sytości, ponieważ wszystkie posiłki zasobne są w białko oraz błonnik. Białko dobrej jakości, tj. łatwostrawne i zawierające duże dawki niezbędnych aminokwasów, zapewnia sytość poprzez wpływ na układ nerwowy.
Błonnik z kolei chłonie wodę i wypełnia przewód pokarmowy, dając Ci fizyczne uczucie sytości. Oprócz tego błonnik wesprze Twoją mikrobiotę jelitową, która reguluje trawienie i poprawia odporność. HUMMY na zimno są płynne, jednak zawierają więcej białka niż HUMMY na ciepło, które mają postać stałą, przez to obie opcje dadzą Ci sytość.
Ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika HUMMY pomimo niewielkiego rozmiaru standardowej porcji może zastąpić Twój posiłek.
HUMMY na zimno zawierają ponad 34 g białka na porcję oraz ponad 15 g błonnika, co nie zawsze udaje się uzyskać w zwykłej diecie. Oprócz tego wzbogacone są w bakterie probiotyczne oraz bioaktywne ekstrakty z roślin i grzybów prozdrowotnych.
HUMMY na ciepło ze względu na stałą konsystencję jeszcze bardziej przypominają zwykły posiłek. Ponadto dostarczą Ci około 25 g białka i 11-17 g błonnika na porcję. Nieźle, prawda?
HUMMY jest jak fast food jedynie pod względem szybkości przygotowania, chociaż w wielu przypadkach przygotowanie tego zamiennika posiłku jest jeszcze szybsze. Różnice między HUMMY a fast foodem przede wszystkim widoczne mogą być po przeanalizowaniu potencjalnego wpływu na zdrowie.
W HUMMY dostępne są cenne aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, a także błonnik, natomiast w fast foodzie przede wszystkim sól, przetworzony tłuszcz i cukier. Różny jest zatem wpływ tego typu dań na przewód pokarmowy, układ sercowo-naczyniowy i mózg.
Składy zamienników posiłków HUMMY wyróżniają się wartością odżywczą na tle wszelkich innych dań instant dostępnych w sklepach. Zarówno formuła na zimno, jak i na ciepło, może Cię nasycić i dostarczyć Twojemu ciału spektrum cennych substancji odżywczych. Mimo, że HUMMY na zimno ma formę koktajlu, to dostarcza ponad 30 g białka i 15 g błonnika oraz probiotyki i prozdrowotne ekstrakty.
W HUMMY na ciepło w składach znajduje się wysokiej jakości kasza, ryż oraz makaron, które dzięki cennym dodatkom w porcji dostarczą Ci około 25 g białka i 11-17 g błonnika.
HUMMY to zdrowy posiłek, który możesz zabrać ze sobą na wakacje, do pracy czy dosłownie gdziekolwiek tylko zechcesz!
HUMMY różni się od dań instant przede wszystkim doborem półproduktów. Z tą różnicą w dużym stopniu wiąże się odmienna gęstość odżywcza. Podczas gdy dania instant wydają się jałowe z punktu widzenia regulacji stanu odżywienia, tak HUMMY mogą poszczycić się bogactwem substancji odżywczych i bioaktywnych.
HUMMY znajdziesz w różnych wersjach smakowych, przez co, nie są tak monotonne, jak powszechnie dostępne w marketach dania instant. Produkty te podobne są do siebie tylko pod względem czasu i poziomu trudności ich przygotowania.
HUMMY nie jest szkodliwe i w odróżnieniu od standardowego jedzenia „na szybko” wolne jest od dużych dawek cukru, nasyconych i przetworzonych tłuszczy czy wzmacniaczy smaku. Skład HUMMY możesz wręcz nazwać prozdrowotnym, ponieważ składa się ze źródeł pełnowartościowych białek, błonnika, a także witamin i składników mineralnych.
W odróżnieniu od hot dogów, kanapek, zupek instant czy jogurtów bogatych w cukier lub smoothie ubogich w białko - zarówno HUMMY na ciepło, jak i HUMMY na zimno nasycą Cię na dłużej. Będą zatem bardzo pomocne niezależnie od tego, czy planujesz zredukować masę ciała, czy po prostu zadbać o dietę i poprawić stan swojego zdrowia.
Cała seria HUMMY nie zawiera substancji niekorzystnych dla zdrowia. Są to produkty przeznaczone do spożycia dla Ciebie, zatem składają się z surowców o niewątpliwej jakości. Zakazane ewentualnie powinno być sięganie po niezdrowe przekąski, gdy takie alternatywy jak HUMMY dostępne są na rynku.
Cztery warianty na ciepło (meksykański, grzybowy, z kurczakiem i ryżem oraz z makaronem po włosku) i sześć na zimno (truskawkowy, kawowy, waniliowy, ciasteczkowy, czekoladowy oraz o smaku owoców leśnych) składają się z półproduktów nie tylko bezpiecznych, ale również prozdrowotnych. Sięganie po nie to na pewno lepsza opcja niż fast foody i dania instant zawierające zbyt duże ilości soli i przetworzonych tłuszczy.
Wartościowy posiłek to taki, który dostarczy Ci zbilansowaną zawartość białek, tłuszczy i węglowodanów oraz błonnika, a także kilka witamin i związków mineralnych w ilościach, które mogą zaspokoić istotną część zapotrzebowania Twojego organizmu.
Zawartość produktów niskoprzetworzonych w składzie HUMMY również może oznaczać, że dany posiłek jest wartościowy. Taka charakterystyka sprzyja osiąganiu i utrzymaniu dobrego stanu odżywienia i zdrowia. Korzystna jest również z punktu widzenia pracy przewodu pokarmowego i poczucia sytości.
Aby ocenić, czy dany posiłek jest pełnowartościowy, czy nie, musisz zagłębić się w kompozycję składników wykorzystanych do jego produkcji.
W posiłku pełnowartościowym znajdziesz źródła białka, które dostarczają dużych ilości aminokwasów niezbędnych, natomiast w posiłku gorszym zazwyczaj nie ma dobrego źródła białka.
Węglowodany w dobrym posiłku charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, który osiągany jest dzięki obecności błonnika, natomiast w złym zazwyczaj znajdują się wysokoprzetworzone ubogie w błonnik produkty mączne.
Pełnowartościowy posiłek zawiera ponadto zdrowe tłuszcze o niskim stopniu przetworzenia, głównie jedno- i wielonienasycone. Dania bezwartościowe zawierają z kolei tłuszcze przetworzone, takie jak utwardzony tłuszcz palmowy lub tłuszcze nasycone.
Biorąc pod uwagę fakt, że każdy produkt spożywczy i każda substancja odżywcza składa się ze związków chemicznych, można powiedzieć, że każdy posiłek spożywany przez człowieka to „sama chemia”.
W domyślnym jednak tego słowa znaczeniu posiłków HUMMY nie możesz nazwać samą chemią, ponieważ są to potrawy ukierunkowane na optymalizację stanu odżywienia, a nie uzyskanie jak najniższego kosztu produkcji. Zawierają kaszę lub ryż, dodatek suszonych warzyw, a także źródła białek o wysokiej wartości biologicznej i przyswajalności. Stanowią źródła błonnika, zatem sprzyjają perystaltyce jelit i wydalaniu chemii, która jest dla organizmu zbędna i potencjalnie szkodliwa.
HUMMY na ciepło, w odróżnieniu od zupki instant (tzw. zupki chińskiej), jest produktem nastawionym na Twoje korzyści zdrowotne, a nie tylko zyski ekonomiczne producenta. Różni się kompozycją składników użytych do produkcji, a także ich jakością.
HUMMY na ciepło zawiera produkty o niskim stopniu przetworzenia i dostarczy Ci dużych ilości białka i błonnika. Zupki instant z kolei zawierają przede wszystkim węglowodany i wzmacniacze smaku. Jedynym podobieństwem łączącym te produkty jest łatwość i szybki czas przygotowania.
Budynie, kaszki to produkty słynące ze swojej słodyczy, a zatem i wysokiej zawartości cukru. Chociaż nie mają one tak destrukcyjnego wpływu na zdrowie, jak większość słodyczy, to jednak nie możesz ich nazwać pełnowartościowymi posiłkami/przekąskami.
HUMMY na zimno mogą dostarczyć Ci równie wiele słodkich doznań, ale bez zbędnego dodatku cukru, a za to z zawartością pełnowartościowych źródeł białka i z błonnikiem. Możesz z powodzeniem wykorzystywać je jako zamiennik niewielkiego i dobrze zbilansowanego posiłku, ale również jako zdrowa przekąska.